Hessel de Vries Urk

  Postduiven

         KLIK OP BOVENSTAANDE LINK VOOR MIJN NIEUWE WEBSITE

Primeur

29-01 Normaal gaat het leggen van de eieren hier nooit zo vlot, dit jaar ging het echter beter dan verwacht. 12 dagen na de koppeling hadden alle 12 koppels gelegd. Het voorkoppelen en het zachte weer zal hier ongetwijfeld mee te maken hebben gehad. Van 4 koppels heb ik de eieren overgelegd en deze mogen dus voor de tweede keer gaan leggen. 1 koppeltje heeft maar 1 eitje en twee eitjes zijn gesneuveld door een vechtpartij. Verder loopt alles naar wens en is het dus wachten op de nieuwe lichting junioren. De ringen zijn inmiddels binnen dus dat is een zorg minder, blijft natuurlijk wel een vreemd verhaal van de leverancier en ik denk dat het over het algemeen goed is opgepakt door de NPO. Met het aanbreken van de kweekperiode is er weer wat meer te doen op het duivenhok. Al moeten de duiven het door de week voorlopig doen met een verzorging van 5-10 min. per dag. Door de vlotte leg zijn straks voor de vluchten alle jongen van de eerste en tweede ronde afgezet. Zo kunnen de mannen gelijk vanaf de eerste vlucht starten op weduwschap. Want ook al is het nog niet zover, de plannen voor het komende seizoen liggen al klaar. Maar eerst moeten we nog een mooie ronde jongen kweken..

stand van zaken 

17-01 Ja, het werd weer eens tijd voor een berichtje op de site. Allereerst wil ik iedereen een gezond en gelukkig 2018 toewensen. Zelf ben ik na 3 weken kerstvakantie  inmiddels weer aan het werk. De vakantie heb ik hier grotendeels benut met het nodige schilderwerk binnenshuis. Overdag doe je tenslotte meer dan dat je het in de avonduren moet doen. Verder natuurlijk tijd vrij gemaakt voor de kinderen en vorige week ben ik mat Karina er even tussen uit geweest. Ook voor de duiven is er in deze periode iets meer tijd. De duiven had ik 2e kerstdag voorgekoppeld en na een week weer gescheiden. Het voorkoppelen ging nog niet al te best omdat enkele doffers nog wel eens gingen 'buurten'. Afgelopen zaterdag heb ik ze weer samen gezet en nu ging alles wel goed, die extra tijd die ik afgelopen weken in de duiven heb kunnen steken heeft ze dus goed gedaan. Nu is het dus wachten op eieren (en ringen!), Van de eerste ronde zullen er enkele koppels eieren overgelegd worden zodat ik van mijn betere duiven twee rondes kan kweken. Dit jaar zal ik minder jongen houden dan voorgaande jaren, dit omdat ik minder ruimte voor de junioren heb nu ik weer op weduwschap ga spelen. Naast de eigen jongen heb ik nog enkele bonnen te verzilveren van Dirk Huizinga, Klaas de Vries en van mijn vader kreeg ik nog bonnen van Hennie Visscher en Gerrit & Jan Bos. Mijn vader kan ze zelf niet meet plaatsen omdat hij noodgedwongen de duiven weg moest doen, dit is natuurlijk ook voor de sportbeleving hier erg jammer maar gezondheid gaat nu eenmaal voor. Ook de bonnenverkoop die ik jaarlijks regel voor de club is inmiddels afgerond. Het resultaat was echter niet wat ik er van had verwacht, een gemiddelde van €45,- per bon van toch hoofdzakelijk topspelers is niet echt hoog. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het gigantische aanbod van bonnen op internet. Voor andere liefhebbers is het natuurlijk wel een kans om voor weinig geld een jong van een tophok te bemachtigen. Vorige week is GJB in onze club langs geweest voor de jaarlingen te keuren. Zelf heb ik hier niet aan mee gedaan omdat wij weg waren. Ook ben ik niet zo weg van die z.g.n. handkeurders maar dat is ieder voor zich. Al zijn het natuurlijk wel vaak leuke avonden om naar toe te gaan. Voor zover de stand van zaken hier op de hokken en iedereen alvast een goede kweek toegewenst. 

Voorkoppelen.....

28-12 De duiven heb ik gistermiddag samen gezet, zo kunnen de duiven vast aan elkaar wennen. De bedoeling is om ze na enkele dagen weer te scheiden. Ik vind de conditie nog niet goed genoeg en hoop hier de komende dagen wat verandering in te kunnen brengen. Nee, ze zitten er niet beroerd bij maar het is het nog net niet. Om bruikbare jongen te kunnen kweken moet je wel ouderparen hebben die in goede doen zijn. Maar dat is soms wel lastig als het zo vroeg donker is. De uitslag van het mest onderzoek is inmiddels al wel binnen en gelukkig mankeerden de duiven niets. Verder zijn de duiven wel mooi door de rui gekomen. Ook het laatje van Dirk Huizinga, dat ik op een bonnenverkoop had gekocht is door de koerier gebracht. Het is een mooi duifje maar daar zal ik nog wat geduld mee moeten hebben. Komend seizoen wil ik de duiven zo min mogelijk medicijnen gaan geven en ook bij het gebruik van bijproducten heb ik zo mijn bedenkingen. Het is toch ook te gek om je duiven wekelijks medicijnen toe te moeten dienen omdat je graag een vroege duif wil draaien. Wij moeten hier als liefhebbers ook onze verantwoording nemen naar onze dieren toe. Ook de bijproducten die door alle leveranciers worden aangeprezen zijn vaak alleen voor je eigen gemoedsrust. GJB slaat hier volledig in door, jammer genoeg zijn er nog teveel liefhebbers die op zoek naar succes van het ene middel naar het andere te hollen. En uiteindelijk levert het niets extra's op. Als je dan toch vooruit wil is het misschien verstandiger om een bonnetje van een goed spelende melker te kopen. Die worden er genoeg aangeboden en voor de prijs hoef je het niet te laten............... www.bonnenverkoop.nl  PV Tot Weerziens

Kweek

21-12 Zoals het er nu voorstaat zullen de duiven over twee weken gekoppeld worden. Vanaf morgen begint mijn vakantie dus kan ik wat meer tijd aan de duiven besteden. De laatste weken staat de verzorging wat op een laag pitje, dit komt natuurlijk door de korte dagen. Ik ga om 05:45 de deur uit en kom er rond 17:30 weer in dus kan ik de duiven alleen even voeren met het licht aan en daarna gaat het licht weer uit. Wel zitten de jaarling doffers inmiddels in hun broedhok, al zijn sommigen nog wat onwennig. De enting tegen paratyfus zal ik waarschijnlijk dit jaar overslaan. Het is er een beetje bij ingeschoten eerlijk gezegd. Wel heb ik hier tegen gekuurd vlak na de vluchten en heb ik de mest opgestuurd voor onderzoek, hiervan heb ik de uitslag echter nog niet binnen maar ik verwacht hiermee geen problemen. Verder heb ik nog een bonnetje en een laat jong van Dirk Huizinga kunnen bemachtigen. Zelf heb ik de bonnen van onze eigen vereniging de afgelopen tijd ingevoerd. Deze veiling start morgen op www.bonnenverkoop.nl, er zitten een aantal mooie bonnen bij dus neem gerust een kijkje. Verder wil ik iedereen namens ons gezin Gezegende Kersdagen toewensen.

Voorbereiding voor de kweek

02-02 Het winterseizoen is de tijd van de veilingen, er is genoeg te koop en door het grote aanbod kun je vaak tegen een redelijke prijs aan versterking komen. Zelf was ik nog op zoek naar een duivinnetje maar heb toch besloten om niets meer bij te halen. Ik had er nog wel een paar op het oog maar dan moest ik ook weer gaan snijden in mijn eigen ploeg. Er zitten nu totaal 13 koppels, 10 weduwnaars met hun duivin, 1 reservedoffer met duivin en 2 kweekdoffers met hun duivin. De kweekdoffers zijn de 11-683 die na een mooie vlieg carrière mag aanblijven en een zoon van 'Bo' van Dirk Huizinga, deze doffer pakte hier een paar mooie prijzen maar raakte als 2 jarige geblesseerd aan zijn vleugel. Ik heb van deze duif nog niet veel gekweekt dus mag hij nu voor een paar nakomelingen gaan zorgen. Ook de koppelingen het ik op papier gezet. Wanneer ik uiteindelijk ga koppelen weet ik nog niet maar dat zal waarschijnlijk in januari gebeuren. Ik wil daarvoor nog wel de duiven enten tegen paratyfus, dat zal dan in binnenkort moeten gebeuren. Voor de rest wil ik de duiven volledig medicijn vrij gaan houden, de bedoeling is ze dan nog een keer een geelkuur te geven en daarna helemaal niets meer. Afgelopen seizoen heb ik al heel weinig medicatie toegediend maar ik wil toch gaan proberen om het helemaal zonder te doen. Enkele producten op natuurlijke basis zouden de duiven dan moeten ondersteunen. Hiervoor wil ik Herbolan en een product op basis van oregano gebruiken, welke dit gaat worden weet ik nog niet. Alleen de knoflook in het water zal ik blijven doen, dit is iets waar ik zelf heel veel waarde aan hecht. Op deze manier wil ik proberen de duiven zo natuurlijk mogelijk te houden, dit is denk ik ook beter voor de duiven. Of dit tijdens het vliegseizoen gaat lukken is natuurlijk nog afwachten maar ik heb er alle vertrouwen in.

Stille seizoen....

11-11 Een periode zonder vluchten en geen verplichtingen vind ik zelf altijd wel prettig om weer even op te laden. Ik heb altijd wel respect voor liefhebbers die vanaf april tot september iedere week top presteren. Zelf neem ik altijd bewust wat gas terug tijdens de jonge duivenvluchten, er is namelijk meer dan alleen duiven. Het plan is ook om komend seizoen de jonge duivenvluchten volledig te laten schieten en de jongen alleen op te leren op de natour. Ik kan ook prima van de duiven genieten zonder dat er vluchten zijn, natuurlijk krijgen ze wel de nodige aandacht maar dat is vooral in het weekend omdat het in de middag als ik uit mijn werk kom al donker is. De prijsuitreikingen/feestavonden bezoek ik wel altijd graag. Gisteravond was ik echter verhinderd en kon ik dus niet naar de feestavond van Samenspel NOP. Donderdagavond reeg ik last van mijn voet en vrijdag na een dag werken met veel pijn zat mijn voet helemaal opgezet. Volgens de dokter was het overbelasting en zet er vocht in dus maar even rustig aan doen. Verder ben ik bezig met de bonnenverkoop voor onze vereniging, al zullen dat wat minder bonnen zijn dan de voorgaande jaren. Het aanbod op internet wordt steeds groter en de liefhebbers worden overspoeld met aanvragen. Maar we hebben inmiddels alweer een paar mooie schenkingen ontvangen van echte toppers. De veilingen op internet heeft zo zijn voordeel maar de ouderwetse zaalverkopingen waren toch altijd wel gezelliger.

Even voorstellen... 14-1506339

06-11 Goeie duiven koop je niet, die krijg je. Een gezegde wat je regelmatig hoort binnen de duivensport. In het geval van de '339 gaat dit zeker op. Deze blauwe duivin kreeg ik als  jong van Klaas de Vries, van de afstamming is mij verder niets bekend maar daar waar andere duiven uitblinken met een gelikte stamboom heeft de '339 een erelijst met de nodige hoogtepunten. Afgelopen jaar werd ze 4e duifkampioen natour en 3e asduif generaal. Van de 16 keer zetten won ze 14 prijzen. Haar mooiste prestaties tot nu toe zijn:
1e Gennep        1.419 duiven
2e Heusden Z.     320 duiven
3e Quievrain        493 duiven   (13e tegen 3416 duiven)
7e Weert              246 duiven
8e Tongeren        188 duiven
12e Boxtel           244 duiven
12e Morlinc.        237 duiven
15e Gennep        492 duiven
enz...
Toch een mooi lijstje van dit duivinnetje, helaas heb ik nog te weinig uit de '339 gekweekt. Afgelopen jaar zijn haar jongen naar een andere liefhebber in Urk verhuisd. Volgend jaar dus eerst maar eens zorgen voor wat jongen voor eigen gebruik uit dit duivinnetje.
* De duiven hier beginnen alweer wat strakker in de veren te komen. Afgelopen week heb ik de schuifdeur open gezet omdat ik het idee had dat het toch wat krap was om ze in een afdeling te houden. Nu hebben ze dus ruimte genoeg. Vanaf volgende week zal ik de geslachten gaan scheiden en dan zullen er nog enkele duiven plaats moeten maken. Op de verschillende verkopingen ben ik nog wat aan het rond kijken voor een geschikt duivinnetje maar dat heeft geen haast. Er is aanbod genoeg alleen moet het natuurlijk wel binnen het budget passen. In de vereniging hebben we de najaarvergadering weer achter de rug en die is rustig verlopen. Komende weken staan er nog de feestavonden van Samenspel NOP, Frisia en onze eigen vereniging op het programma. En dan is het natuurlijk nog afwachten wat ons nieuwe vliegprogramma gaat worden. Mijn bedoeling was om volgend jaar alleen met de jonge duiven op de natour te spelen maar dan moet je natuurlijk wel natourvluchten hebben. Zoals het nu lijkt gaat dit allemaal wel goed komen, we wachten het af....

Bijproducten

01-11 Als je de vele aanbieders van duivenproducten moet geloven dan komen je duiven niet normaal door de rui als je ze niet een breed scala aan bijproducten voorschotelt. Nu ben ik wel van menig dat je moet zorgen dat je duiven alles tot hun beschikking hebben maar je hoeft het niet zo moeilijk te maken. Zelf vind ik een goede zak voer wel belangrijk, hier krijgen de duiven nu Championsmix van Theunis, deze had ik gewonnen op de laatste natourvlucht en ben daar mee verder gegaan. Het is een gevarieerde mengeling al ben ik wel van plan om weer over te gaan naar de Koopmanmengeling. Afgelopen jaar gebruikte ik Koopmanvoer van Beyers en dit beviel me prima, het is wel een dure zak maar met een kleine ploeg is dit te overzien. Als aanvulling op het voer krijgen de duiven hier 2x per week bakkersgist over het voer. Ook krijgen ze 2x per week Tollyamin Forte van Schroeder, op de overige dagen zitten er enkele teentjes knoflook in het water. Sinds deze week heb ik de duiven weer eens gekiemd voer gegeven, de duiven eten het graag en het is een goede manier om je duiven van extra vitaminen en mineralen te voorzien. Zeker een aanrader als je eens wat extra wil geven aan je duiven, het kost niets en is een kleine moeite.

Even voorstellen.. 'De 484'

25-10 De 16-484, dit doffertje heeft al een aantal mooie kopprijzen bij elkaar gevlogen. Zijn vader, de '572 kreeg ik in het voorjaar van 2014 als jong van 4 dagen van Klaas de Vries, hij komt uit een doffer van Djoerd v/d Veen en is een volle broer van de '312 van Klaas de Vries, de '312 is momenteel de beste vliegduif van Klaas. Als jong werd de '572 gespeeld op de natour en vloog een keer vroeg op een taartvlucht ingekorfd in Oldebroek. In 2015 verspeelde ik de '572 helaas op een slecht verlopen zondagvlucht. Hij had toen al laten zien over de nodige kwaliteiten te beschikken. Ik had dat voorjaar 3 jongen uit de '572 welke toen gekoppeld stond op "Alissa" welke dat jaar duifkampioen natour van de afdeling zou worden. Alissa komt van Dirk Huizinga en is ook zeker geen verkeerde. Als jong liet de 16-484 zich gelijk zien al was binnenkomen niet zijn beste onderdeel. Toch vloog hij als jong al de 3e Tilburg tegen 1410 duiven en de 2e Tongeren tegen 1104 duiven. Dit seizoen maakte hij een perfecte start en zorgde er 2x op Heusden Zolder voor dat ik met de vleesprijs naar huis kon gaan. Daarna zakte hij ver terug en besloot ik hem rust te geven, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn. Je beste duiven thuis laten is nu eenmaal iets wat niemand graag doet. Op de natour liet hij weer zien dat hij geen eendagsvlieg is en vloog onder andere nog de 4e tegen 1419 duiven. Voor komend seizoen is de '484 dan ook mijn zeker een van mijn favorieten. Van de "484 heb ik overigens ook nog een volle broer die ook een mooi seizoen achter de rug heeft alleen kan die nog niet tippen aan zijn jongere broertje.

Even voorstellen... 'Jacoba'

18-10 De 14-'560 "Jacoba" kreeg ik in het voorjaar van 2014 van Dirk Huizinga als eitje. Als jong is ze gespeeld op de natour en op de taartvluchten in Oldebroek. Als jaarling speelde ik haar ook alleen op de natour omdat ik toen nog alleen met doffers op weduwschap speelde. Afgelopen seizoen was haar beste jaar tot nu toe en op de natour werd ze 6e duifkampioen van afdeling Friesland. Ook is ze moeder van de "500 die hieronder beschreven staat. Zij is een kleindochter van het superkoppel BOY X ISA. De planning is om haar komende kweekperiode weer aan de '683 te koppelen, de laatste keer dat dit koppel samen stond was geen verkeerde zet. **
De oude duiven hier worden momenteel behandeld met Parastop van de Weerd. Voor de koppeling wil ik ze dan nog een keer enten tegen paratyfus. Sinds ik dit doe heb ik niet echt problemen meer gehad met zieke duiven en dat maakt het allemaal toch een stuk prettiger. Ook een echte coli uitbraak heb ik niet meer gehad sinds ik de oude duiven ent, of dit er iets mee te maken heeft weet ik natuurlijk niet.

Even voortellen... de '500

14-10 Op de hokken weinig nieuws te melden. De duiven ruien goed en dat is een goed teken. Op het hok hier dus geen zorgen. Wat me wel enigszins zorgen maakt is de positie van de principiële liefhebbers, zoals overal zie je dat er ook in de duivensport steeds minder rekening wordt gehouden met de christenen die de sport niet op zondag willen beoefenen. Ook de roep om op zaterdag in te korven bij een slechte weersvoorspelling hoor je steeds meer. Dat dit dan in uitvoering wordt gebracht door een vereniging uit ons eigen dorp is iets wat ik toch zeer betreur. Blijkbaar is zondagsrust ook op Urk niet meer vanzelfsprekend. Normaal gesproken laat ik me op deze site niet uit over zaken die hier niet op het hok plaatsvinden maar voor sommige 'Zaken' maak ik een uitzondering. Dan  verder met de voorstelronde.. De '500' Deze blauwband jaarling doffer is een zomerjong van 2016 en is een zoon van de "683 (zie vorige artikel) en Jacoba (D.Huizinga & duifkamp. natour '17)  Als jong is de '500 alleen op de natour gespeeld, hij kwam toen al redelijk naar huis en won ondanks dat hij al flink ruide enkele prijsjes. Als jaarling won hij op zijn eerste vlucht vanaf Weert gelijk de 2e tegen 497 duiven. De weken erna waren wat minder maar in de loop van het seizoen herpakte hij zich goed. Dit zie je toch vaak bij zomerjongen dat ze als jaarling nog wat wisselvallig zijn. Dankzij de '500 mocht ik dit jaar 3x de vleesprijs voor onze jaarlingencompetitie in ontvangst nemen. Hij won. o.a. de 2e Weert tegen 497 duiven,5e Morlinc. tegen 237 duiven, 18e Gennep 308 duiven,17e Vuren tegen 211 duiven. Ondanks dat dit doffertje dus als jong maar 4x de mand zag heeft hij het zeker niet slecht gedaan. Nu heeft hij natuurlijk ook geen verkeerde ouders, voor volgend seizoen is de '500 dan ook zeker een van mijn favorieten.

Even voorstellen... de "683' 

Zoal eerder aangegeven zal ik hier in de winterperiode een aantal duiven voorstellen. Om zo een inkijk te geven in het duivenbestand hier op de Flevostraat. De eerste in deze serie is mijn oudste duif hier op het hok: de 11-1246683. De '683 is een zomerjong van 2011 en als jong alleen op de natour gespeeld. Als jaarling waren zijn prestaties niet best maar omdat ik veel jongen verspeelde is hij door de selectie heen geglipt. Als tweejarige vloog hij twee kopprijzen maar voor de rest eigenlijk niet bijzonder. Pas als drie jarige werd hij mijn vaste aangewezen duif, hij won de volgende duifkampioenschappen: 2014 2e duifkampioen vitesse/ 2015 1e duifkampioen vitesse & 2016 3e duifkampioen Vitesse. In totaal won hij 10 prijzen binnen de top 10. Afgelopen jaar heb ik de '683 nog maar een paar keer gespeeld, hij pakte ook nog wel zijn prijsjes maar het beste is er duidelijk af. De vader van deze doffer is de 09-810, dit was een grote doffer van eigen kweek. Deze doffer heb ik destijds uitgeselecteerd omdat hij te weinig kop vloog. Tsja.. als je alles van te voren wist. Dit was overigens nog een kleinzoon van de 98-751 die in 2000 Nat. asduif Vitesse bij de jeugd was. De moeder van de '683 kocht ik als jong op Marktplaats van Comb. Tichelaar uit Wezep. Een zoon van de "683; De '500 is inmiddels een van mijn meest veelbelovende doffers voor volgend jaar, hij won dit jaar 3x de jaarlingencomp. in onze club. Zijn vliegcarrière is inmiddels beëindigd en dus mag hij zich gaan bewijzen als kweker.

Heel veel veren......

02-10 De rui is hier in volle gang. Vanaf de laatste vlucht kregen de duiven hier een karnemelk 'kuur' en enkele dagen een lichte mengeling. De duiven zijn hierdoor flink gaan ruien, in het hok is het dan ook een en al veren. Vanavond heb ik de eerste duiven uitgeselecteerd zodat ik de overgebleven in 1 afdeling kan houden. Dit is voor mezelf een stuk makkelijker en ik denk dat de duivinnen hierdoor in het vliegseizoen minder snel aanlopen. De selectie vind ik altijd nog wel lastig, vooral bij de duivinnen waar veel jonge duiven tussen zitten blijft et soms moeilijk. Maar uiteindelijk is het toch gelukt en zit er weer een mooi ploegje voor volgend jaar. Uiteindelijk wil ik 13 koppels overhouden. 11 vliegkoppels en 2 kweekkoppels.  De kweekduiven zitten hier overigens gewoon tussen de vliegduiven omdat ik geen apart kweekhok heb. Ik had nog plannen om mijn zomerjongen een keer extra te spelen op de taartvluchten maar gezien het verloop afgelopen zaterdag ben ik blij dat ik dat niet heb gedaan. Het plan is om volgend jaar de jonge duiven niet te spelen op het jonge duiven programma maar alleen op de natour, hierdoor hoop ik iets meer jongen over te houden. Dit moet ook wel omdat ik volgend jaar maximaal 25 jonge duiven kan huisvesten. De Vitesse en midfond hoop ik met 10 weduwnaars (1reserve) af te werken. Doordat ik het jonge duiven programma dan laat schieten is er ook meer tijd voor andere dingen dan duiven. Maar dit zijn voorlopig plannen, dus er kan natuurlijk nog van alles veranderen. Verder wil ik de ingezette lijn om de duiven medicijn vrij te houden doorzetten. Afgelopen seizoen is mijn beste jaar geweest tot nu toe en de duiven hebben toen alleen een geeltablet gehad een week voor de vluchten en een keer tijdens het seizoen. Voor de laatste midfond hebben ze 3 dagen iets voor de koppen gehad en dat was het verder. Geen wekelijkse ontsmetting, alleen veel knoflook en Tollyamin Forte van Schroeder. Maar als de prestaties goed zijn is het natuurlijk ook wel makkelijker om van de medicijnen af te blijven. Ik heb er in ieder geval een beter gevoel bij dan dat ik iedere week iets in de drinkbak moet kieperen om eventuele besmettingen ongedaan te maken.

Mooie afsluiting

25-09 In de strijd om het natourkampioenschap werd ik Zaterdag geklopt door mijn concurrent Maarten Hakvoort. Hij klokt de snelste duif van de gehele lossing en werd daarmee tevens natourkampioen van de afdeling. Ik moest dus genoegen nemen met de 2e plaats maar dat is ook geen schande dacht ik zo. Als eerste klokte ik 'Evert', een jaarling doffer afomstig van Evert v/d Horst, deze doffer pakte zaterdag zijn 3e kopprijs dit jaar. In Samenspel F2 werd hij 4e tegen 1114 duiven. Mijn 9 oude duiven vlogen allemaal prijs waarvan er 7 bij de 1e 100 in het samenspel staan. Ondanks dat mijn aangewezen duiven ditmaal wat langer op zich lieten wachten werd ik in de club toch nog 1e aangewezen natour en 1 duifkampioen natour met 'Jacoba' zij eindigde in de afdeling op de 6e plaats. De zomerjongen hadden het wat zwaarder, van de 10 raakte er maar 1 het papier. Maar op zich hebben deze jongen het niet slecht gedaan, van de 11 waar ik mee begon zijn er nog 8 over en die zitten ook al aardig in de rui. Het afgelopen seizoen is tot nu toe mijn beste jaar geweest met de duiven. In de club hoefde ik op de Vitesse,midfond en op de natour alleen Maarten Hakvoort voor me te laten en die heeft natuurlijk ook een heel goed seizoen achter de rug. Op zich ook wel mooi dat we in de vereniging een mooie competitie met elkaar hebben, dat houd je alleen maar scherp. De duiven zijn hier zaterdag gelijk gescheiden en krijgen nu 2 weken karnemelk in het water en een lichte mengeling om de rui in gang te zetten. Deze week wil ik de ploeg alvast een beetje 'uitdunnen' zodat ze in 1 afdeling kunnen uitruien. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk 13 koppels overblijven.

In het stille seizoen hoop ik toch wekelijks de site bij te werken, zo wil ik de duiven die hier de hokken bevolken in het voetlicht zetten. Hier nog een kort overzichtje van de behaalde prestaties:

2017 PV Tot Weerziens

2e onaangew. Vitesse

2e onaangew. Midfond

2e onaangew. natour

1e aangew. Natour

1e duifkampioen Natour  14-1518560

4e duifkampioen Natour  14-1506339 

3e asduif Generaal 14-1506339

6e duifkampioen Natour afdeling Friesland  14-1518560

Nog een kans....

21-09 Komende week is er nog een kans om het seizoen op een mooie manier af te sluiten. Ditmaal zijn de weersverwachtingen tenminste een stuk beter dan de afgelopen weken. Mede door de veelal westelijke wind van de afgelopen weken is er in groter verband niets meer te halen op de natour. En dit was toch het podium waar ik de laatste paar vluchtjes voor wilde gaan. Het succes van  vorig jaar herhalen was het doel maar dat zit er dus niet meer in. Op zich doen de oude duiven het op de natour nog niet zo heel slecht, met 6 van de 9 oude duiven in de prijzen, te beginnen met de 8e,12e,18e, 19e tegen 308 duiven. Van de 11 zomerjongen vlogen er 2 in de prijzen maar zijn wel allemaal weer van de partij. Komend weekend mogen ook zij nog een keer de mand in om wat ervaring op te doen. Tot nu toe in ieder geval nog geen schade bij deze zomerjongen opgelopen en dat is wel opmerkelijk omdat ik van de vroege jongen toch 65% ben verspeeld. Hopelijk kunnen ze ook hun laatste horde zonder verliezen nemen want tussen die laatjes zitten toch wel een paar hele mooie vogels tussen. Zaterdag dus de laatste vlucht en dan kan de selectie beginnen. Bij de oude duiven is dit al gedeeltelijk gebeurd en bij de jongen zal ik eerst moeten afwachten hoe het zaterdag afloopt. Nog een keer de boel opladen om nog wat moois neer te zetten en dan mag de rust terugkeren op de hokken.(ook wel weer even lekker) 

Weer Gennep

16-09 Vandaag voor de derde keer Gennep voor de duiven. Om 12:30 konden de duiven gelukkig gelost worden. Zelf had ik 11 zomerjongen en 9 oude duiven in de strijd. Op 13:58 Valt hier "Jacoba' op het dak, ook vorige week was zij mijn eerste duif.(stamboom onder)  Ditmaal stond ze als 2e getekende dus wat is mooi meegenomen. Haar tijd is redelijk maar niet goed genoeg. Vorig jaar ging het hier super op de natour, dit jaar is het allemaal net niet goed genoeg. Misschien dat het weer er ook mee te maken heeft. Normaal gesproken nam ik de duiven iedere dag mee naar mijn werk maar door het slechte weer is dit afgelopen week slechts 2x gelukt. Ook vallen de jaarling duivinnen wat tegen, waar mijn jaarling doffers het dit jaar goed deden op de vitesse en midfond, moet ik het op de natour toch meer hebben van de oudere duivinnen. Maar met nog een vlucht voor de boeg moeten we maar proberen de boel nog een keer op scherp te zetten. Nu hopen dat het weer ook een beetje meewerkt.

Snel vergeten

11-09 Nee ,het resultaat was zo beroerd nog niet maar je hoopt toch op een wedstrijd met iets beter weer dan het afgelopen zaterdag was. Vrijdagavond had ik de duiven al in de mand maar bedacht me en liet de zomerjongen weer terug in het hok. Ik wilde het risico niet lopen met deze toch nog onervaren jongen om ze op goed geluk maar in de strijd te gooien. Achteraf had het wel gekund, tenminste volgens mij waren en geen verliezen bij de liefhebbers die wel zomerjongen meededen. Maar als het wel misgaat dan ligt de schuld ook bij jezelf als je weet dat de weersverwachting zo beroerd is. De 10 oude duiven deden het redelijk op clubniveau, in het samenspel/Frisia komt Urk niet op de uitslag voor op die ene duif van Willem Post na, maar die vliegt hier plaatselijk ook 6 min. vooruit. Zelf klokt ik "Jacoba' als eerst ,zij wint in de vereniging de 5e tegen 304 duiven. Dit duivinnetje afkomstig van Dirk Huizinga is een van mijn betere duivinnen en hield dus zaterdag de eer hoog. Van de 10 ingezette duiven pakten er 6 hun prijs. Nu maar hopen dat de weersomstandigheden wat beter worden want ook de doordeweekse trainingsvluchten schieten er met dat slechte weer bij in. En natuurlijk is het wel de bedoeling dat de zomerjongen vrijdag weer de mand ingaan anders dan hebben ze volgend jaar te weinig ervaring. 

Eindelijk!!

04-09 Het vliegseizoen verloopt hier tot nu toe boven verwachting. Vooral de oude duiven lieten op de Vitesse en midfondvluchten zien dat ze gespeeld vanaf het nest zeker niet onder deden voor de weduwnaars en weduwduivinnen van de concurrentie. Alleen een eerste plaats ontbrak er dit jaar nog aan. Zaterdag pakte mijn '339 (afkomstig van Klaas de Vries0 pakte de eerste prijs in Samenspel F2 tegen 1419 duiven. Dit duivinnetje won eerder al de 2e Heusden Zolder tegen 320 duiven en de 3e Quivrain tegen 493 duiven. Zeker geen eendagsvlieg dus. Mijn 2e duif, was de '484 hij won de 4e plaats in het samenspel. De start op de natour was dus zeker niet verkeerd en dat was ook wel nodig om mijn concurrent Maarten Hakvoort voor te blijven. Ook de 11 zomerjongen zijn allemaal weer terug en ook die kwamen redelijk goed af. Van de 9 oude duiven wonnen er 5 hun prijs en 3 van de 11 zomerjongen wisten het papier te raken. Op Morlincourt waren de verwachtingen minder hoog, het jonge duivenspel is nu eenmaal niet zo mijn ding. Het is puur voor de ervaring en zo min mogelijk schade oplopen. Dat laatste is dit jaar niet echt gelukt maar toch komen de overgebleven jongen redelijk af. Op 15:48 valt de eerst hier op het dak maar die bleef vervolgens een uur roerloos zitten. Gelukkig liet de tweede niet lang op zich wachten en liep om 15:49 over de antenne. In de vereniging begon ik met de 15e plaats en wonnen en 5 van de 10 hun prijs. Jammer genoeg mist er nog 1,.. mijn eerste aangewezen. Van de 29 jonge duiven waar ik mee gestart ben zijn er nu nog 10 over. Dat is toch iets waar verandering in moet komen. Ik zit er over te denken om volgend jaar alleen natour te gaan spelen met de jonge duiven. Omdat ik volgend jaar toch van plan ben weer op weduwschap te gaan spelen dan heb ik dus ruimte voor maximaal 25 jongen, dan kun je dus niet teveel schade oplopen. Dat er wat veranderen moet is wel duidelijk want je kweekt niet een hele winter voor om een handje vol jongen over te houden.

Gennep & Morlincourt

02-09 Vanuit Morlincourt zijn de duiven ondertussen onderweg. Hier zijn er voor deze vlucht 10 ingemand, 1 zit thuis met een wond en mag voorlopig rust houden. De duiven die vanuit Gennep de punten naar huis moesten brengen zijn ondertussen grotendeels thuis. Hier waren 11 zomerjongen ingemand voor de ervaring op te doen en 9 oude duiven die de punten moeten verdienen. Om 10:00 valt hier de '339 deze duivin afkomstig van Klaas de Vries was vorige week ook al mooi op tijd op de africhting vanuit Duiven en ook vandaag zet ze geen slechte tijd neer. Een minuutje later valt de '484 deze doffer heb ik de laatste weken van het oude duiven seizoen thuis gehouden omdat hij na een hele goede start ver terug viel. Vandaag laat hij zijn klasse dus weer zien, deze doffer komt uit een doffer van Klaas de Vries gekoppeld op een duivin van Dirk Huizinga. Op zich ben ik tevreden met de aankomsten en ook de zomerjonge komen redelijk af. Nu maar hopen dat de jongen het op Morlincourt ook een beetje naar behoren doen. Iedereen alvast veel succes.

Tevreden, mooi resultaat en geen verliezen.

28-08 De jonge duiven vanuit Niergnies kwamen afgelopen zaterdag goed af. Mijn eerste jong vloog de 9e prijs in de club, dit duivinnetje komt uit een doffer van Dirk Huizinga gekoppeld aan een duivin van Jacob Poortvliet. Mijn tweede was een doffer die ik eigenlijk aangewezen zou zetten maar door een fout met invoeren was dit verkeerd gegaan. Dit doffertje won de 10e prijs en komt ook uit een doffer van Huizinga keer een duivin van Gebr. Ras. Zaterdagavond miste er nog 1 van de 11 maar die kwam vanmiddag terug.  Dit duifje was echter zodanig verwond dat ze voorlopig niet mee kan. Ook de zomerjongen en de oude duiven die op Duiven ingemand waren zijn allemaal weer present. Voor de vroege jongen staat alleen Morlincourt nog op het programma en dan zal ik kijken welke er mogen blijven.  Enkele oude duiven mogen zich nog tonen op de natour. Wel vind ik het jammer dat we geen invliegduiven meer mogen spelen want mijn ploegje zomerjongen gaat mij nu zeker punten kosten op de natour. Maar we zullen zien hoe het loopt. Het zal lastig worden om de prestatie van vorig jaar te overtreffen toen ik natourkampioen van Rayon Frisia werd en met Alissa de duifkampioen van de afdeling had, maar we gaan het proberen en dat betekent dat mijn wekkertje s' morgens weer iets vroeger afgaat want dan moeten de duiven weer de mand in om ze in het ritme te krijgen. Maar je moet er wat voor over hebben om wat blik binnen te halen. Mocht het niet lukken dan heb ik het in ieder geval geprobeerd.

Niergnies en Duiven

26-08 Op dit moment ben ik aan het wachten op de jonge duiven die vanuit Niergnies zijn gelost. Donderdag zijn er 11 stuks de mand ingegaan. Meer zijn er helaas niet beschikbaar nadat er ook vorige week weer 2 achterbleven. Toch jammer dat de verliezen zo hoog zijn maar het is niet anders. Op de trainingsvlucht vanuit Duiven waren er 22 duiven ingezet, 11 oude en 11 zomerjongen. De oude duiven heb ik nog niet gelapt en zijn vanaf de laatste midfondvlucht dus niet meer mee geweest. Toch kwamen deze verassend goed af, van de zomerjongen zijn er inmiddels 8 van de 11. De oude duiven en de zomerjongen heb ik afgelopen week gedruppeld tegen luis met U-200 van Schroeder. Ook heb ik de oude duiven een geeltablet opgestoken. Dit laatste probeer ik toch een beetje vanaf te stappen. De oude duiven hebben dit jaar alleen 1x tijdens de vluchten en nu voor de natour een geeltablet gehad. De jonge duiven hebben alleen voor het begin van de vluchten 3 dagen BS gehad en verder geen enkele medicatie. Of ik er hierdoor meer kwijt ben geraakt? Ik heb ook weleens jaren met de jong duiven het hele programma van Dr. v/d Sluis gebruikt en ook toen waren de verliezen groot. Voordeel is nu dat ik een ploegje overhoud die gemakkelijk gezond blijft zonder antibiotica. Mocht er echt wat aan mankeren dan moet je natuurlijk wel ingrijpen. Wel maak ik veel gebruik van knoflook en 2 x per week Tollyamin Forte van Schroeder. Zo heeft iedereen zijn eigen ideeën maar ik geloof niet dat je duiven helpt door ze wekelijks medicijnen te geven. Iedereen alvast veel succes toegewenst met de jonge duiven.

Geen verliezen

18-08 Geen verliezen: ja dat is het goede nieuws van afgelopen week. Tot nu toe werden er iedere week wel 1 of meerdere jonge duiven verspeeld maar afgelopen zondag werd er gelukkig geen schade opgelopen. Ook komen de jonge duiven steeds beter af dus ben ik wat dat betreft tevreden. Jammer natuurlijk dat de afgelopen 2 vluchten op zondag gelost werden waardoor we geen wedvlucht hebben maar dat is een bewuste keuze dus daar zullen we maar niet te lang bij stil blijven staan. Wel is het jammer dat het gezeur over de gemiddelde punten die de principiële leden krijgen bij zondag lossingen weer begint. Wij hebben hier zelf ook niet om gevraagd, dit was een besluit van het toenmalige afdelingsbestuur. Zelf vind ik de kampioenschappen zoals Rayon Frisia dit doet eerlijker, gewoon voor niemand de vlucht mee laten tellen. Maar als leden er problemen mee hebben kunnen ze altijd een voorstel indienen voor de afdelingsvergadering, daar kun je iets mee bereiken. Wel ben ik dankbaar dat de afdeling nog rekening houd met haar principiële leden. Hopelijk krijgen we dit weekend wel gewoon een vlucht op zaterdag, vanavond zijn dezelfde 13 jongen de mand ingegaan die vorige week ook mee waren. Afgelopen week zijn ze ook mee geweest op de trainingsvlucht vanuit Harderwijk, samen met de 11 zomerjongen. Deze waren allemaal vlot weer thuis. Ook de oude duiven zal ik volgende week weer proberen in het juiste ritme te krijgen want over twee weken start de natour alweer en zo gaan we alweer richting het einde van het seizoen. Voor de vlucht vanuit Quievrain: iedereen alvast veel succes.

weer is de mand

11-08 Vanavond zijn de 13 jongen weer in de mand gegaan voor hun wedvlucht vanuit Heusden Zolder. De weersvoorspellingen zijn niet gunstig maar dat is de hele week al het geval en tot nu toe valt het weer allemaal nog best mee. Laten we hopen dat ook morgen de weersomstandigheden goed genoeg zijn om de duiven verantwoord te kunnen lossen. Enkele liefhebbers in de vereniging geven hun junioren al niet meer mee omdat er teveel achter blijven, dat is natuurlijk altijd jammer. Hier waren er bij de eerste vluchten ook veel verliezen maar in de laatste twee vluchten valt het gelukkig mee. Ik hoop dan ook met dit ploegje het jonge duivenprogamma af te werken. De oude duiven zitten inmiddels weer in hun bakken om een nestje te bouwen voor de natour. De 11 latere jongen heb ik deze week gelost in Ens en die kunnen straks dus ook mee met de navluchten en misschien met de doordeweekse africhting. Iedereen alvast een goede zaterdag toegewenst en hopelijk een mooie wedvlucht.

Weer terug van vakantie

07-08 Nadat we 12 dagen in de Ardennen hebben genoten van een mooie vakantie met ons gezin zijn we vrijdag weer neergestreken op de Flevostraat. We hebben ons daar prima vermaakt in een hele  mooie omgeving. De duiven werden ondertussen prima verzorgd door buurman Harmen Brands, hij verzorgde tevens het inkorven. Dat is allemaal goed verlopen en op zaterdag werd ik op de hoogte gehouden van de resultaten.  Nu zijn de resultaten bij de jonge duiven hier bijzaak en gaat het mij vooral om het ervaring opdoen van de jongen waar we volgend jaar mee verder kunnen. Maar toch presteren de paar jongen die zijn overgebleven niet slecht. Vrijdagavond zijn er 13  de mand ingegaan, eentje is vanuit Zwartsluis richting huis gebracht en die kreeg een weekje vrijaf. Vanaf komende week zal ik ook met de 11 latere jongen op pad gaan om ze hun eerste kilometers training te geven. Ik hoop wel dat bij deze groep de verliezen minder groot zullen zijn. Jammer genoeg kon de vlucht zaterdag geen doorgang vinden zodat de jonge duiven zondag na 2 nachten mand hun kilometers moesten afwerken. De jonge waren hier goed thuisgekomen, al mist er wel weer eentje. Dit is al de tweede week achter elkaar dat er van mijn twee getekenden eentje als eerste aankomt en de ander weg blijft. Wel werd er hier in Urk Zaterdag een bijzondere prestatie geleverd door Pieter Woord die om 01:27 de Internationale winnaar op Perpignan klokt. Een prestatie van formaat, Pieter van harte. Vanaf volgende week zal ik ook de oude duiven weer op de bakken zetten zodat ze weer een nestje kunnen bouwen voor de natour.  Deze zitten nu wel bij elkaar maar met gesloten bakken, dus gewoon op zitstokken. Ook komen ze niet veel los. Dit doe ik ieder jaar, een beetje de duiven ontlasten zodat ze straks nog even kunnen aanzetten. Dit in tegenstelling tot vele liefhebbers die alles er aan doen om de oude duiven in het ritme te houden. Het bevalt mij goed en de vorige jaren ging het goed op de nalijn dus hou ik me hieraan vast. Maar we gaan eerst nog een paar vluchtjes afwerken met de junioren.

Mooie afsluiter oude duiven

18-07 De laatste midfondvlucht van het seizoen is hier tot tevredenheid afgesloten. Vanuit Morlincourt werd het een mooie vlucht met Gebr. Ras die de eerste van de afdeling pakten. Clubgenoot Maarten Hakvoort pakte een mooie tweede plaats en werd met deze prestatie tevens 2e midfondkampioen van de afdeling. Hierbij van Harte gefeliciteerd. Dat ik in de vereniging dan 2e midfondkampioen wordt achter Maarten is zeker geen schande. In Rayon Frisia werd ik 5e midfondkampioen achter gekende namen als: M.Hakvoort, Theo Pander,Gebr Ras en Comb.Koelma.  Van Morlincourt kreeg ik de 16-500 voorop. Dit zomerjong van 2016 wint hiermee al voor de 3e keer dit jaar de vleesprijs in de jaarlingencompetitie. Hij is een zoon van mijn 11-683 die vorig jaar gekoppeld stond op een duivin van Dirk Huizinga. Tegen 237 duiven werd er begonnen met de 5e prijs en vlogen er 6 van de 10 in de prijzen. Met beperkte ruimte en een klein ploegje nestduiven hebben de duiven eigenlijk beter gepresteerd dan dat ik zelf verwacht had. Ik heb alle bakken nu gesloten en de duiven mogen enkele weken rusten. Voor de natour worden ze weer opnieuw gekoppeld maar zover is het nog niet. Dan de jonge duiven; dat is even een ander verhaal. Ze eten goed, zijn gezond, luisteren ondertussen ook goed, trainen goed. Geen vuiltje aan de lucht zou je zeggen maar ondertussen zijn er al wel 13 van de 29 spoorloos. En dat na twee trainingsvluchten met groeslossing. Gister is er een terug gekomen van de eerste training, die was opgevangen door een liefhebber uit St. Nic.; die heeft hem verzorgd en weer losgelaten en ondertussen zit hij dus weer op zijn thuisbasis. We gaan gewoon verder met de junioren en zien wel hoe het  gaat. Vorig jaar was het hier ook het geval maar werden er de laatste vluchten geen duiven meer verspeeld. Ik hoop dat ook nu het meeste kaf van het koren gescheiden is en we het jonge duiven programma op een normale manier kunnen afwerken. Vrijdag gaan ze in ieder geval weer de mand in en zaterdag gaan we het weer meemaken. Natuurlijk blijft het jammer dat je zo snel je jongen kwijtraakt maar ik verspeel liever 10 onervaren jongen dan 1 bewezen oude duif.

Laatste midfond

Goeiemorgen sportvrienden, vandaag staat de laatste midfondvlucht vanuit Morlincourt op het programma. Hier zijn 10 strijders de mand ingegaan om deze laatste vlucht af te werken. Voor de oude duiven zal daarna een periode van rust aanbreken. Vanaf volgende week gaan alleen de jonge duiven nog de mand in. Die zitten vandaag op de trainingsvlucht. Dit zijn er nog 21, van vorige week missen er nog steeds 8. In vergelijking met de meeste liefhebbers is dit gewoon teveel maar thuishouden is geen optie. Ze moeten nu eenmaal ervaring opdoen voor hun verdere carrière als vliegduif. Iedereen vandaag veel succes toegewenst, nu eerst de lossing maar afwachten. 

Tegenvaller

10-07 Wat een mooi rustig duivenweekend had moeten worden eindigde in een tegenvaller. De oude duiven kwamen zaterdag nog redelijk af, al was het niet geweldig. De duivinnen kwamen wel goed, deze komen de laatste weken een stuk beter af dan de doffers. Ik maak me wel een beetje zorgen of ik ze donderdag wel ken inkorven want nadat ik begin vorige week de nesten had geruimd had ik al wel weer nieuwe eitjes verwacht... niet dus. Als ik ze had laten doorbroeden dan zaten ze nu op kleine jongen en daar kan ik nu niks meer mee. Dus hoop ik dat ze morgen hun 1e eitje leggen dan kunnen ze donderdag gewoon de mand in. Dan de jonge duiven, die kwamen behoorlijk slecht, af en toe viel er een en ook zondag kwamen er nog een paar na. De teller is blijven steken op 21 van de 29 en dan moeten we nog beginnen Een jong is opgegeven in St.Nic. de liefhebber zou het duifje verzorgen en weer loslaten, met jonge duiven ophalen heb ik zelf slechte ervaringen, het zijn tenslotte postduiven. Nu is het jonge duiven spel nooit echt mijn ding geweest maar je hoopt toch wat over te houden als aanvulling. Ik heb de afgelopen jaren al verschillende methodes uitgeprobeerd: verduisteren/ niet verduisteren/ alleen natour en taartvluchten/ het hele programma afwerken/ medisch kort er op zitten/ puur natuur, allemaal verschillende mogelijkheden maar de verliezen bleven. Mijn voorkeur gaat toch uit naar jonge duiven die tot Morlincourt de mand ingaan, Met de oude duiven ben ik tot nu toe slechts 1 duivin verspeeld in de voorbereiding, dit heeft toch met een goede opleiding als jong te maken.
Ik hoop dat de verliezen de komende weken in ieder geval een stuk minder zijn. Vrijdag gaan ze in ieder geval weer de mand in voor hun volgende ervaring en dan maar weer afwachten.
Op Gien had ik geen duiven ingeman, Fokke Snoek pakte hierop het goud in de club en Paul Romkes pakte een mooie plaats op Teletekst, allen van harte.

Record......

07-07 Ik denk dat ik vanavond een persoonlijk record heb neergezet; Namens ondergetekende zijn er vanavond 40 duiven de mand ingegaan. En zover ik me kan herinneren heb ik nog nooit zoveel duiven ingekorfd. Het zijn 29 jonge en 11 oude duiven die hun trainingsvlucht mogen afwerken. Voor de oude duiven is het om in het ritme te blijven en voor de jonge duiven hun eerste 'echte' vlucht op weg om een volwaardige wedstrijd duif te worden. Vorig jaar waren de verliezen hier groot, en ook nu hoor je al weer dat er her en der in het land al weer vele verliezen zijn. Ik hoop dat we er dit jaar voor bespaard blijven. Afgelopen week heb ik de jonge duiven nog gelapt vanuit Ens, hierop is gelukkig geen schade geleden. Voor morgen met de groepslossing verwacht ik eigenlijk ook geen problemen. De jonge duiven doen het hier tot nu toe goed alleen het binnenkomen moet nog wat beter. Hier is door tijdsgebrek nog niet echt aan gewerkt maar ze zijn gezond dus dat moet goed komen. Voor de navluchten zitten nog 11 jonge duiven waarvan de jongsten vorige week zijn afgezet. ondanks dat hier het hele jaar door jongen zijn bijgezet heb ik bij de jonge duiven eigenlijk geen problemen gehad met ziektes. De jongen krijgen ieder dag knoflook in het water en dat wordt 1x per week ververst, of ze hierdoor minder vatbaar zijn voor coli weet ik niet maar slecht zal het niet zijn. Iedereen alvast een mooie duivendag toegewenst.

Tegenvaller....

03-07 Het resultaat op de ingekorte midfondvlucht van afgelopen zaterdag was toch wel even een tegenvaller. Ik had juist het gevoel dat de duiven in goede doen waren. Alles zat op een mooie neststand en de resultaten van de afgelopen weken waren goed dus succes was verzekerd..... Niet dus. Op 17:02 lopen de eerste twee duiven hier met enige vertraging over de antenne. In de vereniging goed voor de 17e en 20e plaats tegen 211 duiven. Het is dit jaar de derde keer dat ik geen duif in de top 10 draai, de vorige keren dat dit niet lukte begon ik op de 13e stek. Voor de oude duiven staat er nu alleen nog de laatste midfondvlucht op het programma. Vanavond heb ik alle eieren weggehaald zodat de duiven dan weer op verse eitjes de mand ingaan. Vrijdag gaan de oude duiven de mand in voor de trainingsvlucht met de jonge duiven. voor de rest hebben ze deze week een rustig weekje, geen lapvluchtjes en in de avond even open hok. Gewoon even de teugels laten vieren en dan volgende week nog een keer de boel opladen. De jonge duiven zijn vanavond allemaal geënt tegen pokken en paramixo. Die kunnen vrijdag ook de mand in als het weer een beetje meezit. Er zitten nu nog 29 vroege jongen en 11 latere jongen voor de natour. Daar moet toch wel wat aanvulling bijzitten voor volgend jaar dacht ik zo.

Hopen op beter weer...

30-06 Ondanks dat de voorspellingen voor morgen niet al te goed zijn heb ik de duiven toch maar ingemand. Ik heb nog wel even getwijfeld maar ik vertrouw op de deskundigheid van onze LC. Wat de duiven zelf betreft heb ik er veel vertrouwen in, ze maken tenminste een goede indruk en zitten op mooie neststanden. De meeste duiven hebben eitjes of grote jongen, dit heb ik liever dan papjongen maar als een duif in vorm is maakt ook dat niet veel uit. Volgende week wil ik de nesten verbreken zodat ze op de laatste midfondvlucht weer op eitjes zitten. Maandag wil ik de jonge duiven laten enten, wel wat laat maar als alles goed verloopt kunnen ze volgende week vrijdag allemaal de mand in. Nu eerst maar afwachten of er de mogelijkheid is om onze duiven morgen te lossen. Iedereen veel succes.

Helaas geen wedvlucht

26-06 Helaas werd de laatste vitessevlucht van het seizoen uitgesteld tot zondag. Hierop kwamen de duiven heel goed af dus dat geeft wel weer vertrouwen voor komende week. In de vereniging ben ik 2e Vitesse kampioen geworden net achter Maarten Hakvoort, daar gaan dus de felicitaties naar toe. Zelf ben ik zeker niet ontevreden, op de 6 vitessevluchten vloog er 8 x een duif van mij binnen te top 10 en werd er gemiddeld een prijspercentage behaald van 66%. Vorig seizoen heb ik na 6 vluchten de duiven die niet voldeden verwijderd en met de overige tien duiven doorgespeeld. Dit jaar ik heb ik daar profijt van want de vliegduiven doen weinig voor elkaar onder. Alleen Alissa steekt er de afgelopen weken met kop en schouders boven uit, zij is al 4 weken op rij mijn eerste duif. Van de 10 vliegduiven die hier wekelijks meegaan staan er 7 bij de beste 50 in de club. Er staan hier nog 2 midfondvluchten op het programma met tussendoor een trainingsvlucht. Ik heb besloten om mijn '484 niet meer te spelen, deze beloftevolle jaarling startte dit seizoen heel goed maar viel daarna terug. Ook een weekje rust bracht geen verbetering dus voorlopig houd ik  hem maar thuis. De jonge duiven heb ik zaterdagmiddag op 2 km gelapt en vanmiddag heb ik ze in Emmeloord gelost. Tot nu toe doen ze het goed maar het echte werk moet natuurlijk nog komen. Binnenkort dan kunnen ze echt aan de bak en dan hebben de ouden een tijdje rust.

Nestspel.....

20-06 De duiven zitten hier nog steeds op het nest. Sommige koppels hebben inmiddels al 3 ronden jongen groot gebracht. Omdat ik niet al te veel ruimte heb worden de jongen die ik niet meer kan plaatsen verkocht. Inmiddels zijn er enkele jongen verhuisd naar liefhebbers uit Biddinghuizen, Lelystad, Emmeloord en Urk. Ik hoop dat deze liefhebbers slagen met de duiven, ik ben ook altijd wel benieuwd hoe ze het bij andere liefhebbers doen. Het nestspel vindt ik zelf heel mooi om te spelen en zeker ook omdat de prestaties goed zijn. Maar toch vindt ik het nadelig om iedere keer je duiven weer op eieren te laten komen waar je zelf niets mee doet. Vooral voor de beloftevolle duivinnen lijkt me dit niet bevorderlijk. Na de laatste midfondvlucht worden de nesten wel een tijdje verbroken. Na mijn vakantie zullen ze dan opnieuw gekoppeld worden voor de natour. Bij enkele oude duiven heb ik ook het idee dat de scherpte er een beetje af is. De pretaties zijn nog wel goed maar de afgelopen 3 weken draai ik 'Alissa' voorop, als zij er niet is dan ziet de uitslag er toch een stuk minder fraai uit. Ook de jaarlingen die zich bij de start van het seizoen zo goed toonden pakken nu vooral prijsjes in de middenmoot. Hopelijk herpakken ze zich nog de komende weken. Met de jonge duiven hoop ik binnenkort op pad te gaan om ze op enkele kilometers te lappen. Deze week ben ik gestopt met verduisteren van de jonge garde. Tot nu toe heb ik eigenlijk geen problemen gekend met de gezondheid van de jongen. Wel heb ik er 2 verwijderd die me niet aanstonden maar de overige jonge doen het nog goed. Omdat de start van het jonge duivenseizoen in mijn vakantie valt zullen de jonge duiven vooral meegaan om ervaring op te doen. Als je zelf niet voldoende tijd in de duiven kan steken kan je er ook niet alles van verwachten. Wel hoop ik dat de verliezen een stuk minder zijn dan de laatste jaren.  
==========================================================================================
* Las nog op de site van SMN dat Jaap Mazee zaterdag St.Vincent won met dezelfde duif die 2 weken geleden Limoges won, dan heb je met recht een topper onder de pannen.  Viel me trouwens op dat heel veel liefhebbers in de top van de uitslag van St.Vincent hun getekende duif draaien..
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------